Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8007
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisor1Molinetti, Wellinton Thiago-
dc.creatorSantana, Mayara Christina Wessalowski-
dc.date2023-02-17-
dc.date.accessioned2024-11-06T17:57:37Z-
dc.date.available2024-11-06T17:57:37Z-
dc.date.issued2023-02-17-
dc.identifier.urihttps://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/8007-
dc.description.abstractGarlic (Allium sativum L.) is a vegetable rich in starch and aromatic substances of high flavoring value and has phytotherapeutic action with several pharmacological properties. Its potential benefits mostly affect the immune and cardiovascular systems. The protective effects can be attributed to its bioactive compounds such as phenolic and organosulfur compounds, in addition to phytosterols that can contribute to the antioxidant and lipid-lowering effects. However, garlic may have changes in the amount and effectiveness of its bioactive compounds. Therefore, the objective of this study was to search the literature for studies related to garlic, seeking to establish a correlation between its phytochemical profile and a possible therapeutic and/or nutritional activity. The method is a broad narrative literature review that proposes to describe the development of a given subject, from a theoretical or contextual point of view, through existing scientific analysis and interpretation. It consists, basically, of an analysis of the literature published in books, articles in printed and/or electronic magazines, in the interpretation and personal critical analysis of the author. There is a need to encourage research aimed at the nutritional therapeutic activities of garlic as a potential food.pt_BR
dc.description.resumoO alho (Allium sativum L.) é uma hortaliça rica em amido e substâncias aromáticas de alto valor condimentar e possui ação fitoterápica com diversas propriedades farmacológicas. Seus benefícios potenciais afetam majoritariamente os sistemas imunológico e cardiovascular. Os efeitos protetores podem ser atribuídos ao seu compostos bioativos como compostos fenólicos e organosulfurados, além de fitosterois que podem contribuir com os efeitos antioxidante e hipolipemiante. No entanto, o alho pode ter mudanças na quantidade e na efetividade dos seus compostos bioativos. Diante disso o objetivo deste estudo foi buscar na literatura estudos relacionados ao alho, procurando estabelecer uma correlação entre seu perfil fitoquímico e uma possível atividade terapêutica e ou nutricional. O método trata-se de uma revisão narrativa de literatura, de caráter amplo que se propõe a descrever o desenvolvimento de determinado assunto, sob o ponto de vista teórico ou contextual, mediante a análise e interpretação científica existentes. Constitui, basicamente, de uma análise da literatura publicada em livros, artigos de revistas impressas e ou eletrônicas, na interpretação e análise crítica pessoal do autor. Faz-se necessário estimular pesquisas voltadas para as atividades terapêutica nutricional do alho como um alimento em potencial.pt_BR
dc.description.provenanceSubmitted by Isac Soares Emidio (isac.emidio@uffs.edu.br) on 2024-10-04T00:44:04Z No. of bitstreams: 1 SANTANA.pdf: 963584 bytes, checksum: dd4aa7dc17bcc98231fa019be0f38e0d (MD5)en
dc.description.provenanceApproved for entry into archive by Franciele Scaglioni da Cruz (franciele.cruz@uffs.edu.br) on 2024-11-06T17:57:37Z (GMT) No. of bitstreams: 1 SANTANA.pdf: 963584 bytes, checksum: dd4aa7dc17bcc98231fa019be0f38e0d (MD5)en
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2024-11-06T17:57:37Z (GMT). No. of bitstreams: 1 SANTANA.pdf: 963584 bytes, checksum: dd4aa7dc17bcc98231fa019be0f38e0d (MD5) Previous issue date: 2023-02-17en
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal da Fronteira Sulpt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentCampus Realezapt_BR
dc.publisher.initialsUFFSpt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectAlhopt_BR
dc.subjectFitoterapiapt_BR
dc.subjectAntioxidantes (Atividade)pt_BR
dc.titlePerfil fitoquímico, nutricional e medicinal do alho (Allium sativum L.): uma revisão narrativa de literaturapt_BR
dc.title.alternativePhotochemical, nutritional and medicinal profile of garlic (Allium sativum L.): a narrative literature reviewpt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
Appears in Collections:Nutrição

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SANTANA.pdf941 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.