Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2044
Type: Artigo Cientifico
Title: Avaliação de micronutrientes em morangueiro em sistema hidropônico
Author: Scanagatta, Vinicius Conci
First advisor: Castamann, Alfredo
Resume: O cultivo de morangueiro (Fragaria ananassa Duch.) em sistema hidropônico é uma atividade em expansão de grande rentabilidade, porém constatou-se que há poucos estudos nessa área, principalmente no que diz respeito à nutrição da solução e a qualidade dos frutos. O morangueiro, sendo uma cultura sensível à disponibilidade de nutrientes, carece de certos cuidados e suprimento das necessidades nutricionais para expressar todo a seu potencial produtivo. O presente trabalho avaliou a interferência dos micronutrientes no desempenho da planta, desempenho nos aspectos vegetativos (tamanho da parte aérea) e desempenho na qualidade da frutificação (peso médio e deformação dos frutos). O experimento foi realizado em uma estufa no município de São Valentim – RS, no período de Maio a Agosto de 2017, sendo conduzido com adubação base de macronutrientes mais adição de ferro, por conta da grande exigência deste nutriente pela cultura, para todos os tratamentos. Foram testados os seguintes micronutrientes: B, Mn, Zn e Cu, de forma isolada, todos estes micronutrientes juntos e sem a presença destes micronutrientes, totalizando seis tratamentos, cada tratamento contou com quatro repetições. O fornecimento ou privação destes micronutrientes não expressou significância nos aspectos avaliados.
Abstract: The cultivation of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) in a hydroponic system is an expanding activity of great profitability but it was verified that there are few studies in this area, mainly with regard to solution nutrition and fruit quality. The strawberry, being a culture sensitive to the availability of nutrients, needs some care and supply of nutritional needs to express all its productive potential. This study evaluated the interference of micronutrients in plant performance; performance in the vegetative aspects (height of the aerial part of the plant) and fruit quality performance (fruit size and weight). The project was conducted with macronutrient fertilization plus Fe addition, due to the high requirement of this nutrient for the crop, for all treatments. The following micronutrients were tested in the following ways: B, Mn, Zn and Cu in isolation, all these micronutrients together and without the presence of these micronutrients, totaling six treatments, each treatment had four replicates. The supply or deprivation of these micronutrients did not express significance of the evaluated aspects. The experiment was conducted in a greenhouse in the municipality of São Valentim – RS, in the period from May to August 2017.
Keywords: Hidroponia
Morangueiro
Micronutrientes
Produtividade
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal da Fronteira Sul
Acronym of the institution: UFFS
College, Institute or Department: Campus Erechim
Type of Access: Acesso Aberto
URI: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/2044
Issue Date: 12-Jul-2018
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
SCANAGATTA.pdf339,9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.