Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7911
Type: | Monografia |
Title: | Avaliação do farelo de soja extrusado na alimentação de bovinos de corte |
Author: | Neri, Gessica Luana Pereira |
First advisor: | Berenchtein, Bernardo |
metadata.dc.contributor.referee1: | Maziero, Sandra Maria |
metadata.dc.contributor.referee2: | Zonin, Valdecir Jose |
Resume: | Objetivou-se através deste estudo, avaliar o ganho de peso e a digestibilidade de bovinos de corte, alimentados com dois tipos de dietas: Farelo de soja extrusado (T1) e Farelo de soja convencional (T2), durante 60 dias em fase de terminação. Foram utilizados 20 novilhos da raça Angus (21 meses e peso inicial 270 ±3 kg), divididos em 10 animais por tipo de dieta (tratamento). Os dados de desempenho final mostraram diferenças significativas (P≤0,05) entre os tratamentos em Peso Vivo Final, Ganho Diário de Peso (GDP) e Eficiência Alimentar (EA), com o tratamento 1 (farelo de soja extrusado) apresentando resultados superiores ao tratamento 2 (farelo de soja convencional). Não houve diferença significativa (P>0,05) no Consumo Diário de Ração entre as dietas.As digestibilidades aparentes de Matéria Seca, Proteína Bruta, Extrato Etéreo e Fibra em Detergente Neutro foram consistentes com a literatura, não apresentando diferenças significativas (P>0,05) entre os tratamentos. O farelo de soja extrusado apresentou maior eficiência em relação ao ganho de peso e eficiência alimentar. Estudos futuros devem avaliar os custos de produção relacionados a essa substituição. |
Abstract: | This study aimed to evaluate the weight gain and digestibility of beef cattle fed with two types of diets: extruded soybean meal (T1) and conventional soybean meal (T2) over 60 days in the finishing phase. Twenty Angus steers (21 months old, initial weight 270 ± 3 kg) were used, divided into 10 animals per diet (treatment). Final performance data showed significant differences (P<0.05) between treatments in Final Live Weight, Average Daily Gain (ADG), and Feed Efficiency (FE), with treatment 1 (extruded soybean meal) showing superior results compared to treatment 2 (conventional soybean meal). There was no significant difference (P>0.05) in Daily Feed Intake between diets. Apparent digestibilities of DM, CP, EE, and NDF were consistent with the literature, showing no significant differences (P>0.05) between treatments. Extruded soybean meal demonstrated greater efficiency in terms of weight gain and feed efficiency. Future studies should evaluate the production costs related to this substitution. |
Keywords: | Bovinos digestibilidade ganho de peso farelo de soja extrusado |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal da Fronteira Sul |
Acronym of the institution: | UFFS |
College, Institute or Department: | Campus Erechim |
Type of Access: | Acesso Aberto |
URI: | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/7911 |
Issue Date: | May-2024 |
Appears in Collections: | Agronomia |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.