Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6642
Type: | Artigo Cientifico |
Title: | Desperdício de alimentos em domicílios de baixa renda |
Other Titles: | Food waste in low-income households |
Author: | Barbosa, Ana Luísa |
First advisor: | Triches, Rozane Marcia |
Resume: | O estudo possui como objetivo geral investigar o fenômeno do desperdício alimentar domiciliar, desde os antecedentes até a fase final da cadeia de abastecimento em domicílios de baixa renda localizados em Nova Prata do Iguaçu. Mais especificamente, visa explorar o processo de decisão do consumidor; identificar em cada fase do itinerário: a decisão de compra, a viagem às compras, o momento da compra, a organização as compras em casa, a preparação para o uso, o consumo e o descarte; identificar aspectos culturais dos consumidores. A pesquisa apresenta caráter qualitativo e abordagem narrativa. Para coleta de dados utilizou-se de entrevistas semi estruturadas e observação in loco. Analisaram-se os dados por análise de conteúdo. Conclui-se que os principais antecedentes do desperdício foram: a falta de planejamento de compra, compras excessivas e estocagem de alimentos, somando com as preparações excessivas, desinteresse em consumir sobras decorrentes de aspectos comportamentais como a abundância e hospitalidade. |
Abstract: | The study has as general objective to investigate the phenomenon of household food waste, from the antecedents to the final stage of the supply chain in low-income households located in Nova Prata do Iguaçu. More specifically, it aims to explore the consumer decision process; identify at each stage of the itinerary: the purchase decision, the shopping trip, the moment of purchase, the organization of purchases at home, preparation for use, consumption and disposal; identify cultural aspects of consumers. The research has a qualitative character and a narrative approach. For data collection, semi-structured interviews and on-site observation were used. Data were analyzed by content analysis. It is concluded that the main antecedents of waste were: lack of purchase planning, excessive purchases and food storage, in addition to excessive preparations, lack of interest in consuming leftovers, resulting from behavioral aspects such as abundance and hospitality. |
Keywords: | Segurança alimentar Desperdício de alimentos Sustentabilidade Classe baixa |
Language: | por |
Country: | Brasil |
Publisher: | Universidade Federal da Fronteira Sul |
Acronym of the institution: | UFFS |
College, Institute or Department: | Campus Realeza |
Type of Access: | Acesso Aberto |
URI: | https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6642 |
Issue Date: | 18-Feb-2023 |
Appears in Collections: | Nutrição |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
BARBOSA.pdf | 1.05 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.