Please use this identifier to cite or link to this item: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6642
Type: Artigo Cientifico
Title: Desperdício de alimentos em domicílios de baixa renda
Other Titles: Food waste in low-income households
Author: Barbosa, Ana Luísa
First advisor: Triches, Rozane Marcia
Resume: O estudo possui como objetivo geral investigar o fenômeno do desperdício alimentar domiciliar, desde os antecedentes até a fase final da cadeia de abastecimento em domicílios de baixa renda localizados em Nova Prata do Iguaçu. Mais especificamente, visa explorar o processo de decisão do consumidor; identificar em cada fase do itinerário: a decisão de compra, a viagem às compras, o momento da compra, a organização as compras em casa, a preparação para o uso, o consumo e o descarte; identificar aspectos culturais dos consumidores. A pesquisa apresenta caráter qualitativo e abordagem narrativa. Para coleta de dados utilizou-se de entrevistas semi estruturadas e observação in loco. Analisaram-se os dados por análise de conteúdo. Conclui-se que os principais antecedentes do desperdício foram: a falta de planejamento de compra, compras excessivas e estocagem de alimentos, somando com as preparações excessivas, desinteresse em consumir sobras decorrentes de aspectos comportamentais como a abundância e hospitalidade.
Abstract: The study has as general objective to investigate the phenomenon of household food waste, from the antecedents to the final stage of the supply chain in low-income households located in Nova Prata do Iguaçu. More specifically, it aims to explore the consumer decision process; identify at each stage of the itinerary: the purchase decision, the shopping trip, the moment of purchase, the organization of purchases at home, preparation for use, consumption and disposal; identify cultural aspects of consumers. The research has a qualitative character and a narrative approach. For data collection, semi-structured interviews and on-site observation were used. Data were analyzed by content analysis. It is concluded that the main antecedents of waste were: lack of purchase planning, excessive purchases and food storage, in addition to excessive preparations, lack of interest in consuming leftovers, resulting from behavioral aspects such as abundance and hospitality.
Keywords: Segurança alimentar
Desperdício de alimentos
Sustentabilidade
Classe baixa
Language: por
Country: Brasil
Publisher: Universidade Federal da Fronteira Sul
Acronym of the institution: UFFS
College, Institute or Department: Campus Realeza
Type of Access: Acesso Aberto
URI: https://rd.uffs.edu.br/handle/prefix/6642
Issue Date: 18-Feb-2023
Appears in Collections:Nutrição

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BARBOSA.pdf1,05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.